De accu opladen, dat doen we bijna dagelijks met onze mobiele telefoon.
Maar onze eigen accu ? Hoe vaak laden we die op ?
De vakantietijd is daar natuurlijk een uitgelezen tijd
voor. En dat zal dit jaar waarschijnlijk anders zijn dan
andere jaren. Want door de Corona zien heel veel
vakanties er anders uit. En toch is het dan goed om
rust te pakken, even te bezinnen, tijd voor u zelf te
nemen en een andere omgeving te zoeken.
Want door afstand te nemen van de dagelijkse
beslommeringen komt u al tot rust.
Raar eigenlijk, dat je in de vertrouwde omgeving
dus minder tot rust zou komen. Maar anderzijds
ook wel logisch, want als je thuis blijft is er altijd
wel een klusje en ga je maar door en door en door ….

Het kerkenraadswerk is op een laag pitje doorgegaan tijdens de Corona golf. Hierdoor zagen wij elkaar veel minder of zelfs helemaal niet en voor je het weet is de communicatie niet meer goed. Afgelopen maand is een pittige tijd geweest om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

Als je niet oplet kost dat ontzettend veel negatieve energie en raak je een beetje uitgeput.
De accu raakt zogezegd leeg. Maar in de Bijbel mogen we dan lezen dat Jezus zegt : Als de lasten u drukken en u vermoeid bent, kom dan bij Mij. Ik zal u rust geven. Voeg u naar Mij en wees mijn leerling, want Ik ben vriendelijk en nederig van hart. Bij Mij zult u diepe innerlijke rust vinden. Wat Ik van u vraag is nooit te zwaar en de last die u voor Mij moet dragen, is licht.’ (Matt. 11:28-30 Het Boek)

Dus bij Jezus kan je de accu opladen. Hij geeft je innerlijke rust. Dat is een mooie bemoediging! En dat kan op allerlei vakantiebestemmingen : Als u een staycation houdt bij de Playa del Casa, het altijd gezellige Stoepenhuis of het pittoreske San Achtertuin.
Maar ook als u er toch op uit trekt of naar het buitenland gaat. Hij met een hoofdletter gaat graag mee op vakantie.
En dan staat er ook nog dat Hij vriendelijk en nederig van hart is. Dat liet Jezus al zien door de voeten van de discipelen te wassen. Nederig van hart …. vaak een hele opgave. Want wat kunnen we soms strijden en ons gelijk willen halen. Maar onze Heiland zegt dan : word jij maar eens de minste, nederig van hart. Met deze instelling kunnen veel conflicten opgelost worden. En doordat conflicten en ruzies verdwijnen krijg je ook weer rust. En door die rust mag de vriendelijkheid naar onze naasten weer gaan stromen.

Nog even terug naar de vakantie. Het woordje vakantie komt niet in de Bijbel voor.
Wel staat bijvoorbeeld in het evangelie van Marcus een uitspraak van Jezus ; ‘Kom, we gaan naar een stille plaats, dan kunnen we een beetje uitrusten.’ Want er liepen zoveel mensen heen en weer dat ze niet eens de kans kregen rustig te eten. Zij gingen de boot in en voeren weg om ergens alleen te zijn. (Marcus 6:31+31)
Die tekst wordt nog wel eens aangehaald om te benadrukken dat je rust voor jezelf mag nemen. En heel terecht. De Heere Jezus nodigt Zijn discipelen uit om even rust te nemen. Even niet al die mensen te woord staan, maar een eenzame –rustige– plek opzoeken om daar tot rust te komen. De discipelen waren toe aan vakantie, zouden we nu zeggen.
Jezus nodigt ze uit naar een eenzame plek te gaan. Toen waarschijnlijk de woestijn, maar hier kan het een plaats zijn in het bos, de hei, de zee of het Kootwijkerzand (ook een beetje woestijn) waar je echt tot jezelf kunt komen.
Een plaats waar je gewoon kunt zitten of wandelen zonder afgeleid te worden.

Vertaald naar 2020, zou je kunnen zeggen dat ze een plaats moeten zoeken waar er geen telefoon is die altijd rinkelt. Geen piepjes of bliebjes. Geen mails of appjes die gelezen moeten worden, geen kinderen die snel nog op de foto moeten voor een post op Tiktok of Instagram. Geen laptop of tablet die schreeuwt om aandacht maar gewoon even niks. Rust.

Wat met die rust bedoeld wordt? Dat je even je hoofd leeg kunt maken. En daar komt dan meteen het woordje vakantie om de hoek kijken. Want dat komt van het woord ”vacare” wat leeg betekent.

God is er natuurlijk in de drukte van alle dag, maar de Bijbel zegt dat God zich vooral in de stilte laat kennen. Hij spreekt in de stilte. Als alle rumoer verstild is. God openbaarde Zich aan de vermoeide Elia in het suizen van een zachte stilte.

Dus zoek eens een mooie rustige plek op tijdens uw vakantie. Even praten met de Heer.
Even ook de geloofsaccu opladen. Maar vergeet zeker ook niet tijd voor jezelf en voor elkaar te nemen. Laad de accu maar eens goed op! Fijne vakantie.

Een hartelijke groet,
Herman Kool – ouderling voorzitter