Je moet het soms alleen willen zien

Als ik de baas zou zijn van het journaal
Dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever
De hele wereld werd meteen een beetje liever,
Want ik negeerde alle narigheid totaal. 
(Kinderen voor kinderen)

Ik zat te broeden op een column en was op zoek naar een onderwerp. De grote échte columnisten schrijven over de actualiteiten, dacht ik. Dus ik open de NOS-app. Nu moet je weten dat ik het fijn vind om op de hoogte te zijn van de actualiteiten, maar dan wel op de hoogte tot op zekere hoogte. Met name in de afgelopen tijd. Het nieuws is er allemaal niet beter op geworden. Met dat we via het internet toegang hebben tot ongeveer de hele wereld, hebben we toegang tot de mooie en tot de minder mooie dingen. En helaas. Het laatste wint het van het eerste. De hoeveelheid aan kwaad nieuws wint het van het goede. Nee, ik ben geen pessimist, en ik blijf altijd licht zien, maar wat nieuws betreft word ik toch wat treurig gestemd. De ene ellende is ons nog niet geheel bekend, of het volgende overtreft haar al. Soms in zo’n mate dat het je overdondert en je zou willen treuren in een donker hoekje. 
Ik klap de app van de NOS dicht en staar voor me uit aan tafel. Ik denk na over alle negativiteit in de wereld van het nieuws, en wat het allemaal voor nut heeft… 
En dan ineens verandert het licht in mijn woonkamer. Nu denkt u wellicht: ah, hogere sferen, een engel misschien met het goede nieuws… Nee hoor. Maar de zon begon te schijnen. Zomaar op een grijze dag. Ik hoor gefluit van alle musjes en mezen die mijn vetbolletjes in de kale bomen te grazen nemen, en ik zie dat er in mijn tuin zomaar een krokus zijn kopje boven de aarde uitsteekt die ik nog niet had opgemerkt. En ineens voel ik me licht. 
Natuurlijk is tussen al het kwade ook het goede nieuws. Het wordt lente. 
Je moet het alleen soms willen zien. 

Door: Renee Klijnsma

(16-2-24)