Wie zijn fouten verbergt, zal geen voorspoed kennen, wie ze toegeeft en probeert ze te vermijden, krijgt vergeving. Spreuken 28:13.
Er was eens een jongen die in een restaurant werkte. Op een dag, na zijn dienst, had hij best wel honger en dacht ik neem een kip mee naar huis. Niemand die het ziet. Zo gezegd zo gedaan. De volgende dag ging hij weer naar zijn werk. Toen hij aan het einde van de dag naar huis wilde gaan, vroeg zijn collega of hij zijn avonddienst wilde overnemen. Sorry, zei de jongen, maar ik kan vanavond niet. Ik heb een afspraak. De collega zei: Ik heb gezien dat je gisteren een kip mee naar huis hebt genomen. Als jij mijn dienst niet overneemt, dan vertel ik het tegen de baas. Daar schrok de jongen hevig van en besloot zijn dienst over te nemen. De volgende dag vroeg de collega het weer en nam hij de dienst over. De dag erna vroeg de collega het niet eens en trok zijn jas aan en zei lachend: “Kippetje”.

Ho, wacht. STOP. Nu is het genoeg geweest. Dit wil ik niet langer. Het hoeft niet zo te blijven. Het is klaar, ik blijft hier niet in hangen. Ik zet er een streep onder. Hij besloot om naar zijn werkgever te gaan om alles te vertellen. De directeur glimlachte en zei: Fijn dat je zo eerlijk bent.
Ik vergeef je.
Opgelucht ging hij naar huis. De volgende morgen ging hij fluitend naar zijn werk. Na zijn dienst probeerde de collega hem weer te manipuleren, maar de jongen zei: Ik ga je dienst niet meer overnemen. Ik ben bij de baas geweest en hij heeft mij vergeven.

Net als de collega, probeert de duivel ons te manipuleren. Hij zegt dat je schuldig bent en dreigt het aan God te vertellen. Maar ga gerust zelf naar God toe en vertel Hem waar je mee rondloopt. Zolang je het verborgen houdt, kan de satan je op allerlei manieren chanteren. Maak het in orde met God, zodat Hij je kan vergeven, waardoor de duivel buitenspel wordt gezet.

Zeg stop als je met bijvoorbeeld angst, onzekerheid, woede of teleurstelling rond blijft lopen. Het zorgt direct voor een onderbreking. Je sluit er iets mee af.
Hoera! Het moment waarop het echt genoeg is geweest kan zo mooi en levens veranderend zijn. Hij staat voor ons open.

Groet Hans van Hemel.
Met dank aan David de Vos
(10-21)