Er is er eentje bij ons in huis die de lock-down en avondklok fantastisch vindt. Dat is onze Zoë, een bruine labrador met iets overgewicht.
Zoë is echt een gezelschapsdier en vindt het heerlijk dat iedereen thuis is.

Als ik thuis kom van bijvoorbeeld een kerkenraads- vergadering is er altijd iemand blij dat ik er weer ben. Ellen is dan ook wel blij hoor, maar Zoë maakt het niet uit hoe laat ik thuis ben.
Zelfs al ben ik een keer vergeten te bellen dat ik het niet red om met etenstijd thuis te zijn ….. dan nog word ik door Zoë hartelijk begroet. Door Ellen dan wat minder ……

Daarnaast is een hond natuurlijk ook vaak super loyaal. Zeg maar trouw. Natuurlijk rent hij wel eens naar andere mensen toe, maar als wij hem roepen komt ze meteen.
Ze zal ook nooit een andere hond bijten of een kind pijn doen. Zoë is dus echt een superhond, is lief voor iedereen en we noemen dan zo’n hond “braaf”.

Nou heb ik een vraag voor u : Wat denkt u ? Wie wordt, het meest in huis geknuffeld?
U raadt het al, de hond !
(voordat er een pastoraal team op mij af wordt gestuurd > Ellen wordt ook geknuffeld hoor)

Ik schrijf hierboven dus zo maar wat kenmerken op: blijdschap, vriendelijkheid, trouw, zachtmoedigheid, liefde …… we hebben zo al wat vruchten van de Geest opgeschreven ! Als je dus wat van die vruchten beheerst word je door je omgeving vaak aardig gevonden.

Hoe zit dat met ons ? Kunnen we van ons zelf ook wat kenmerken opschrijven die in het rijtje van vruchten van de Geest thuis horen ? Als ik relschoppers zie die “protesteren” tegen het coronabeleid, dan kunnen die wel wat vrede, zachtmoedigheid en zelfbeheersing gebruiken. Maar goed, die gaan denk ik zondag’s waarschijnlijk niet naar de kerk.
Maar wij zelf? Hoe zit dat met onze vruchten van de Geest? Ik merk aan ons gezin dat er steeds meer Corona-moeheid komt. Geen verjaardagen, geen kerkbezoek, geen spontane bezoekjes. En laat ik duidelijk zijn : natuurlijk zijn alle maatregelen nodig. We hebben allemaal gehoord wat een onzichtbaar virus met onze jeugd-ouderling heeft gedaan.
En hoewel we dat weten verlangen we terug naar ons “normale” leven.

Wij als gezin hebben dus een gebrek aan geduld. En dat is niet goed, want het gezegde luidt niet voor niets ‘Geduld is een schone zaak’. Maar doordat we nu al bijna een jaar worden geconfronteerd met allerlei maatregelen ‘wordt ons geduld wel op de proef gesteld’.
Ook al zo’n spreekwoord over geduld. Maar als christen is het, mijn inziens, nooit goed als iemand zijn ‘geduld op is’. Dat is het tegenovergestelde van een vrucht van de Geest en zou niet bij ons moeten passen. Maar …. zelfs uw voorzitter kan ongeduldig zijn hoor !

Inmiddels is men druk bezig om iedereen in Nederland te vaccineren. Hierdoor krijgen wij, als samenleving, steeds wat meer vrijheid en bewegingsruimte terug. En dat is een fijn vooruitzicht. Ondertussen blijft het motto dus dat we geduldig moeten zijn.

Wij als kerkenraad, kerkrentmeesters en commissie van beheer proberen wel om uw wachten wat te verzachten. Zo is er opdracht gegeven voor een nieuwe beeld- en geluidsinstallatie. U had zelf ook thuis wel door dat de geluidsinstallatie op zijn einde loopt en (letterlijk) piept en kraakt. Die moet dus (gedeeltelijk) vervangen worden. Daarnaast liggen er in de kerkzaal allemaal losse kabels en staan er statieven die je in een “normale” kerkdienst eigenlijk niet wilt. Daarom worden er professionele camera’s geplaatst en zal binnenkort alles beter, mooier en betrouwbaarder moeten zijn. (verder op in het Gemeentenieuws schrijven we hier wat meer over)

Daarnaast verwachten we dat we binnenkort weer 30 mensen kunnen ontvangen in de dienst en dat Sing Out ons weer met muziek en zang zal begeleiden. Hou daarvoor de zondagsbrief in de gaten.

We moeten dus nog even vol houden. En dan denk ik meteen aan dat prachtige lied “Houd vol, houd vol.
HIJ laat niet los ! God is voor ons, God is naast ons, God is altijd om ons heen – God laat ons nooit alleen” . En daar mogen we op vertrouwen.

Ondertussen mogen we van de gaven van de Geest naar onze omgeving uitstralen.
Geduldig, vriendelijk, liefdevol en ga zo maar door. Als ik merk wat het met mijn omgeving doet als Zoë dit al doet …. hoeveel des te meer zal dat van ons christenen afstralen ! Daar gaat meer van uit dan we denken.

HOU VOL !

Herman Kool ouderling-voorzitter