Vaak hoor je tieners tegen hun ouders zeggen dat ze niet zo moeten preken als pa of ma over het geloof wat willen zeggen of uitleggen.
De kinderen zijn niet antigeloof want ze gaan naar de club van de kerk of naar catechisatie. Hoe kun je ze als ouder prikkelen? Of moet je denken: het komt wel goed.

Bij sommige (christelijke) tieners hangt er een bordje op het voorhoofd: Wegens interne verbouwing gesloten. Ze zijn erg met zichzelf bezig en hun lichaam verandert.
Seksualiteit, vriendschappen, corona en drukte over studie slokken hen op. Daarom kan het zo maar zijn dat geloof op een laag pitje staat. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niets kunt doen.
Ouders willen graag hun opgroeiende kroost overgieten met veel uitleg over de Bijbel. Mooi hoor, maar te veel water geven kan betekenen dat de plantjes verzuipen. Je kunt ook proberen om af en toe een scheutje water te geven om te voorkomen dat ze “geestelijk” droog komen te staan.
Iemand zei eens: Je kunt een ezel niet dwingen water te drinken, maar je kunt het dier wel zout eten te vreten geven..

Ik heb wat tips waar je misschien iets mee kunt;
-Stel je kwetsbaar op en vraag ze wanneer het z.g. preken weer begint. Heb respect voor de antwoorden. -Kies niet alleen voor woorden maar kies een activiteit. Bezoek eens een synagoge, of een moskee iets wat heel anders is dan ze gewend zijn.
-Al gaan de kinderen geen geloofsgesprek met je aan, realiseer je dat jij (als ouder) de Bijbel bent die “gelezen” wordt door hen. Laat ze zien hoe belangrijk het geloof voor jullie is.
-Misschien hebben de tieners wel zinvolle relaties met b.v. opa en oma over het geloof.
-Heb geduld. Er komen “scharniermomenten” in het leven (van de tiener) waarop het geloof weer in beeld komt. Door b.v. tegenslagen, verdriet, verwondering of nieuwe ontmoetingen.

Tieners ik daag jullie uit om eens met een paar bij elkaar te gaan zitten en eens wat van jullie gedachten over het geloof met ons te delen. Schrijf eens een stukje in het Gemeente Nieuws. Wees vrij in jullie gedachten. Wie durft?????????????????????.

Groet Hans van Hemel Een wat oudere tiener.

(2-21)