Volg Mij!
In de Evangeliën lezen we regelmatig deze twee woordjes: Volg Mij. Een heel klein zinnetje door Jezus uitgesproken tegen iemand. Ze staan in de gebiedende wijs en klinken daardoor nogal dwingend. Je ziet dan ook dat er op twee manieren op wordt gereageerd. Mensen gehoorzamen of proberen er onder uit te komen.
Petrus en Andreas en ook Johannes en Jacobus werden door Jezus geroepen terwijl ze met hun werk als vissers bezig waren. Ze lieten hun netten vallen en gingen meteen met Jezus mee. Ook Levi, een belastingambtenaar, werd door Jezus geroepen en luisterde direct.
Er zijn echter ook mensen die door Jezus geroepen worden, maar die niet meteen volgen. Zij geven allerlei redenen op die op zichzelf logisch klinken. We lezen een paar van die voorbeelden in Lucas aan het einde van hoofdstuk 9. De argumenten klinken overtuigend. Je snapt dat deze mensen zo hun redenen hadden. Tegelijkertijd denk ik dat Petrus en de anderen ook voldoende reden hadden om niet meteen alles te laten vallen om Jezus te volgen.
De roep van Jezus is nogal radicaal. Hij laat weinig ruimte over voor vrijblijvendheid. Je kiest ervoor om Hem te volgen, Hem op de eerste plaats te zetten. Als je prioriteit daar niet ligt, dan kies je er eigenlijk voor om andere dingen belangrijker te achten dan het volgen van Jezus.
Jezus is radicaal. Inderdaad. Hij zegt niet: ‘Wellicht zou je eens overwegen of je Mij wil volgen.’ En als we eerlijk zijn is dit wel wat wij vaak zeggen. Tenminste als we het al aandurven om andere mensen aan te spreken om er eens over na te denken om Jezus te volgen. Dat laatste vinden we al spannend genoeg en we willen zeker niet te overweldigend overkomen. We vinden het belangrijk dat mensen in hun waarde worden gelaten, en dat ze vrij zijn om een keuze te maken.
Heb je er wel eens over nagedacht welke boodschap je dan overbrengt? Jezus volgen klinkt dan als een optie, niet als een noodzaak. De reden dat wij het als een optie brengen komt wellicht voort uit een stuk onzekerheid bij jezelf, of angst om iemand tegen je te krijgen.
Jezus zegt dat het volgen van Hem de beste keuze is. Hij is de enige weg tot behoud! Maar Hij zegt ook dat we er op voorbereid moeten zijn wat het kost. Dat betekent dat het soms ten koste gaat van een andere leuke activiteit. Regelmatig zul je ook tegen onbegrip oplopen.
Volgen van Jezus is kiezen voor Hem. Dan vallen alle andere dingen automatisch op de tweede plaats. En daar trekt het leven ons voortdurend naar toe. De vijand loert om weg te roven, probeert te verleiden. En daar is ie best goed in. Gevolg dat ons volgen van Jezus onder druk komt te staan.
Jezus volgen daagt ons uit om lef te hebben keuzes te maken. Gelukkig heeft Hij Zijn Geest gegeven om ons daarbij te helpen. Gelukkig heeft Hij ons aan elkaar gegeven als gemeente. Je hebt elkaar nodig om staande te blijven. Je hebt elkaar nodig om elkaar aan te vuren dicht bij Hem te blijven.
Je hebt de Geest en elkaar ook nodig om anderen uit te nodigen. Dat kan spannend zijn, maar hoeft niet zo moeilijk te zijn. Hoe mooi zou het zijn als we allemaal iemand uitnodigen om bijvoorbeeld de Alpha Cursus te volgen. Of mooier nog om samen met die persoon de Alpha te doen. Volgen van Jezus is ook mensen bij Hem brengen. Dit is een mooie gelegenheid om dat in de praktijk te brengen. Doe je mee?
Ds Ard-Jan Gijsbertsen
(9-22)