Recepten

Hemels visioen –     Zoet    –              4 personen

Ingrediënten:

250 gram mascarpone

80 gram bruine basterd suiker

1 zakje vanillesuiker

3 grote eieren

  1. pak lange vingers

2-3 kopjes loeisterke espresso koffie

2 eetlepels amaretto (of alcoholvrije koffiesiroop/hazelnootsiroop)

30 gram bittere chocolade (zonder suiker)

1 takje verse munt

Bereiding:

Scheid de eieren en klop de dooiers los met de suiker en de vanillesuiker. 

Doe de mascarpone erbij en roer alles tot een smeuïge massa.

Klop de eiwitten stijf (écht stijf, het moet in punten blijven staan als je de mixer eruit trekt)  en voeg het eiwit schepje voor schepje bij de mascarponemassa, steeds goed maar voorzichtig omscheppend tot alles mooi gelijkmatig verdeeld is.

Doe de amaretto bij de espresso in een diep bord. 

Zet een schaal of bakvorm klaar.

Sop de lange vingers in het amaretto/espressomengsel; goed weken maar niet te lang, anders vallen ze uit elkaar.

Leg een laag lange vingers op de bodem van de schaal of bakvorm, en smeer er een dikke laag mascarponemassa bovenop, daarna weer een laag lange vingers en weer een laag mascarponemassa, tot alles op is, maar wel de mascarponemassa als bovenste laag.

Strooi er een laagje cacao over, bedek de schaal/bakvorm met plastic folie en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven. Verdeel in porties en garneer met een blaadje munt.

Kaasrotsjes in de branding                          –              Hartig                   –              4 personen

Ingrediënten:

250 gram jonge geitenkaas

½ bosje bieslook, gesnipperd

1 eetlepel paprika poeder

  1. teen knoflook (uit de knijper)
  2. theelepels oregano, tijm, basilicum of herbes de Provence naar keuze

100 gram geschaafde amandelen

Zout en peper

1 dl rode port

Bereiding:

Meng in een kom de geitenkaas, knoflook, paprikapoeder, bieslook en de kruiden door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe. Laat het mengsel minstens een uur opstijven in de koelkast, draai er vervolgens balletjes van ter grootte van een stuiter. 

Zet weer terug in de koelkast. 

Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan (zonder olie of bakvet!) totdat het goudbruin ziet, af en toe omschudden!

Laat afkoelen. 

Rol de kaasballetjes erdoor, zodat ze aan alle kanten van een knapperig amandellaagje zijn voorzien. Schik ze op 4 borden en giet er een plasje rode port omheen. Serveer er rogge- of stevig boerenbrood bij.

Succes en eet smakelijk!