Binnenkort beginnen de schoolvakanties weer.

En wat is het voor iedereen weer fijn dat we er op uit kunnen.  Veel mensen hebben het afgelopen jaar thuis doorgebracht. Kinderen die niet naar school mochten, de kinderopvang die  alleen toegankelijk was voor kinderen waarvan de ouders een essentieel  beroep hadden. Vaders en moeders die niet naar kantoor konden en thuis werkten (en dat alles ook nog eens mochten combineren met thuis-les voor de kids), maar ook ouderen die hun uitje misten. Een keer uit eten, een bezoekje hier en daar …. wat was het lang niet mogelijk.

Maar …. het corona virus lijkt op de terugweg. We mogen weer meer ! Zonder mondkapjes naar de kerk en ook mogen we weer (zachtjes) meezingen. We hebben zelfs al weer, als vanouds, op zondag koffie gedronken na de kerkdienst. Wat fijn.

En ….. we mogen weer op vakantie naar het buitenland. Dat uw geloof niet thuis hoeft te blijven is bijna logisch. Als ik zelf in Duitsland richting mijn vakantiebestemming rij intrigeert mij altijd het bord van de “Autobahnkirche”. Een kerk langs de snelweg die speciaal ingericht is voor tijdelijke reflectie en bezinning van de automobilist. Zelf raas ik er met 130 kilometer per uur voorbij, maar het zal toch in een behoefte voorzien. Er zijn er niet voor niets 40 van dit soort kerken in Duitsland. Kerken voor iedereen, ongeacht religie en achtergrond.

Een campinggast die voorheen met de caravan naar Spanje ging vertelde vol passie over de kerk voor Nederlandse toeristen in Spanje. Hij vertelde : “zo bijzonder, alle kerkmuren vallen weg”.

Zelfs katholieke kerkmuren vielen weg en christenen van allerlei pluimage kwamen (en komen) samen. Bewoners en vakantiegangers die hun heil verwachten van Jezus Christus en zich willen koesteren in de liefde van God onze Vader.   Dus wel op vakantie, maar je geloof gaat niet op vakantie.

Maar ook in Nederland kunt u natuurlijk op vakantie.

Zelf ben ik ontzettend blij met een camping pastor op mijn camping. Monique Veenstra (Moos voor intimi) helpt jong en oud met zingeving.

Met vragen die een mens niet zo maar durft te beantwoorden, simpelweg omdat ze te moeilijk zijn. Bijvoorbeeld “Leid ik wel een goed leven ?” of “Ga ik naar de hel ?”

Door de achtergrond van Monique (ze heeft een zgn. late bekering gehad) heeft zij geen last van  een bepaalde vooringenomenheid die sommige trouwe kerkgangers kunnen hebben.  En ondertussen mag zij dus zo ‘midden in het dagelijks leven op de camping in woorden en daden getuige zijn van Gods liefde voor mensen die Hem (nog) niet kennen’ (van de website IZB).

Daarnaast zijn er jongeren van Dabar die op de camping spelenderwijs kinderen vertellen over Jezus en via de kinderen ook de ouders bereiken. Voor hun zelf is dit ook een verrijking. Want ga er maar aanstaan om als 18 jarige ’s avonds een overdenking te doen over wat God voor jou betekent.

Maar ook in Garderen zelf gaan ouders en jong-volwassenen aan de jeugd vertellen over onze grote en eeuwige God bij de VakantieBijbelweek.  Het thema van dit jaar is ‘Hallo, contact ?!’ Want veel kinderen vonden het jammer dat ze  elkaar zo lang moesten missen. Er zijn het  afgelopen jaar veel minder échte ontmoetingen  geweest op school, in het clubwerk en in de  kindernevendienst. Online kon dan wel, maar  contact maken met iemand die je niet persoon- lijk ziet, is best lastig. Daar zijn we het in het af- gelopen jaar achter gekomen. Contact maken met God

Je kunt Hem niet zien, horen of aanraken. Gelukkig mogen          we weten: God kan tóch contact met ons maken, Hij wil ook niets liever. Met verschillende ver- halen gaan we in op hoe God contact met ons maakt.  Leuk als u zelf ook een keer komt kijken of helpen. En natuurlijk dit belangrijke missionaire werk te ondersteunen met gebed.

Zo ziet u maar weer ; God’s werk gaat door, ook op vakantie en in vakantietijd !

Als u op vakantie gaat wens ik u een fijne tijd toe waarbij u zich lekker kunt ontspannen.

En blijft u thuis ; weet u dan gezegend met een prachtige omgeving waar mensen van heinde en ver naar toe komen voor vakantie. En u mag daar gewoon dagelijks van genieten.

Wat dat aan gaat wonen we in een prachtig dorp. En waar u van de zomer ook bent : misschien kunt u wel vooruit lopen op het thema van de vakantiebijbelweek door eens aan iemand te vragen

“Hallo, contact ?!” en dan het gesprek aan te gaan en te horen wat mensen bezig houdt. U mag dan zelf vertellen wat God voor u betekent. Dat kan spannend zijn, maar je mag weten waarom en voor wie u het doet.  Campingpastor Monique Veenstra omschrijft dit mooi “Ik hou gewoon van Jezus. Ik ben hier niet voor een prestatie, krijg er geen geld voor, maar ik doe dit puur om mensen te helpen.”

Herman Kool

ouderling-voorzitter