Zoals jullie wellicht weten woon ik nog steeds in het huis waar mijn wieg heeft gestaan. Door de jaren heen is er steeds wel wat verbouwd. Daarom zijn destijds de buitenmuren ook wit gemaakt zodat je aan de buitenkant niet ziet waar vroeger deuren en kozijnen hebben gezeten. Maar het blijft natuurlijk een oud huis met zijn gebreken.

Ellen droomt stiekem wel van een nieuwe keuken en dan komen er allerlei vragen op je af. Wat voor keuken moeten we kiezen, kunnen  we de woonkamer ook iets vergroten, de  vloer van de woonkamer is ook slecht en niet  geïsoleerd … wat moeten we daar mee aan?

En ga zo maar door.

Waar doe je goed aan en wat is wijsheid? En al snel kan je zo maar ’s nachts wakker  liggen van alle dingen die op je af komen.

Ook in de kerk mogen we bouwen. Soms fysiek met bijvoorbeeld de nieuwe geluids- en videoinstallatie of schilderwerk. Maar ook mogen we bouwen in kennis over Gods woord, bouwen in vertrouwen op onze Heiland. Of bouwen aan de toekomst met nieuwe leden.

Maar waar ik het over wil hebben is ook te bouwen aan vertrouwen in elkaar.

Want Garderen is een klein dorp en al snel wordt er geroddeld over elkaar.

“Hé jie ‘t alleheurt ? “ zal u wel bekend in de oren klinken. We zijn gek op verhalen en vaak gaat het niet in positieve zin over het ‘slachtoffer’. Bijvoorbeeld mensen waar het huwelijk niet goed van loopt worden slachtoffer van roddels. Maar ook grapjes over iemands geaardheid of huidskleur is ons niet vreemd.

Als kerkmensen moeten we ons maar eens afvragen wat Jezus gedaan zou hebben.

Die overspelige vrouw de bij Jezus werd gebracht in Johannes 8? Jezus zei tegen de Farizeeërs “Wie zonder zonden is werpe de eerste steen”. Eén voor één liepen ze weg.

Toen Jezus alleen was overgebleven met de vrouw zei Jezus  “Ik veroordeel je ook niet. Ga naar huis en doe geen verkeerde dingen meer!”

Hoe lastig het ook is, misschien moeten we maar geen kwaad meer spreken over anderen.

Dan kan er vertrouwen ontstaan om dingen te delen. Om zaken te bespreken die er echt toe doen en die in de vertrouwelijkheid mogen blijven.

Dus wat meer mét elkaar praten dan over elkaar.

Daar mogen we aan bouwen. Bouwen aan vertrouwen.

Herman Kool ouderling-voorzitter