Meditatie van de week!

Woorden zijn als bijen

Uit het dagboek ‘Begin je dag met God’

Vandaag lezen we uit de brief van Jakobus, de halfbroer van Jezus:

Wie meent dat hij God dient, terwijl hij zijn tong niet kan beteugelen, zit op een dwaalspoor, en heel zijn godsdienst is vergeefse moeite.
Jakobus 1:26, NBV

In Zwitserland hebben ze een bijzondere uitdrukking: ‘Woorden zijn als bijen, ze hebben honing en angels.’ Vriendelijke woorden zijn als zoete honing, maar onaardige woorden zijn als een angel, die na de steek in de huid achterblijft en nog enige tijd actief gif blijft afgeven. Herken je dat? Woorden die na een tijdje hun ziekmakende werk doen. Ze zorgen dat je slecht gaat denken over jezelf of over anderen. Laten we daarom niet langer gedachteloos en onverschillig woorden rondstrooien, omdat we weten dat negatieve woorden nog heel lang in iemand kunnen doorwerken. Wees eens eerlijk: hoe vaak heb je niet iets over iemand er uitgeflapt om meteen daarna te denken: kon ik het maar terugnemen. Je woorden zijn als een steen die je in je hand houdt. Zodra hij je hand verlaat heb je er geen controle meer over. 

Vaak je niet door wat voor effect je woorden op een ander hebben. Als een arts zegt dat iemand ongeneeslijk ziek is, zet hij ondoordacht God buitenspel, die méér kan doen dan wij kunnen bidden of beseffen. Het is beter dat een arts zegt: ‘Ik kan u niet verder helpen. U moet op zoek naar andere mogelijkheden.’ Zo mag een leraar nooit zeggen dat een leerling dom is. Er bestaan geen domme leerlingen. Er zijn meerdere vormen van intelligentie en meerdere manieren van leren. Het is dom als een leerkracht eisen stelt waaraan een leerling niet kan voldoen. 

Nee, dan kunnen we beter bij koning Salomo in de leer. Hij zegt in Spreuken 16:24 (NBV): ‘Een vriendelijke uitspraak is een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam.’ Daarom bid ik dat jouw woorden vandaag zoet als honing zullen zijn: gezond voor geest, ziel en lichaam. 

Kijktip: In deze aflevering zijn we op bezoek bij Dave, hij is imker. Tussen de bijen vertelt Wilkin over de kracht van woorden, voor iedereen wel herkenbaar: vriendelijke woorden zijn als zoete honing, maar onaardige woorden zijn als een angel, die na de steek in de huid achterblijft en nog enige tijd gif blijft afgeven.

Met dank aan: Vrijzijn.nl

(09-07-24)