Meditaties en overdenkingen

Bouwen aan geestelijk huis

Kom naar Jezus toe als naar een levende steen … dan wordt u ook zelf, als levende stenen, gebouwd tot een geestelijk huis, tot een heilig priesterschap, om geestelijke offers te brengen, die God welgevallig zijn door Jezus Christus.                                                                                                1 Petrus 2: 4-5

We zijn het jaar 2024 binnengegaan. Zoals gebruikelijk wensen we elkaar dan het beste toe. Een bijna standaard uitdrukking, en als je niet uitkijkt een uitgesleten paadje. Zullen we het dit jaar eens proberen concreter te maken? Ik wil je uitdagen om je wens voor iemand specifiek in te vullen. Dan wordt het zoiets als: “ik wens jou het beste toe voor het nieuwe jaar, met name voor …’

Als we toch bezig zijn om wensen concreet te maken, trek ik het graag nog even breder: Wat is je verlangen voor de gemeente in 2024? 

Mijn verlangen is dat we samen verder bouwen aan een geestelijk huis, zoals dat in bovenstaande tekst verwoord wordt. Ik ben heel dankbaar voor wat er door o.a. de Alpha cursus in het afgelopen jaar gezaaid is, en ik zie ernaar uit om de vruchten daarvan in het komende jaar te zien groeien.

Er is een verlangen ontstaan om samen verder te groeien. Daarom zullen we in januari starten met ‘Meals & More’, bedoeld voor mensen die honger hebben naar meer. De bedoeling is om elkaar tweewekelijks op woensdag te ontmoeten met een maaltijd, thema en groepsgesprek. Samen met alle andere activiteiten in de gemeente bouwen we zo aan een geestelijk huis.

Dat geestelijk huis begint bij Jezus. Hij is de levende steen waarop wij verder mogen bouwen volgens Petrus. Maar ook wij worden door Petrus levende stenen genoemd. Elke steen wordt ingevoegd in het bouwwerk. Hoe mooi is dat. Maar als je alleen naar jou als afzonderlijke steen kijkt zie je het huis nog niet ontstaan. Misschien vraag je je af wat het uitmaakt wat jij doet. Hoe gek het ook klinkt het huis krijgt pas echt vorm als alle stenen gebruikt worden. Er zijn geen overbodige stenen!

Van buitenaf gezien komt er een fijne geur uit het huis. Er zijn priesters aan het offeren. Alles is gericht op het eren van God. De offers zijn voor God, en zijn Hem welgevallig omdat ze via Jezus Christus gaan. Als wij ons blijven richten op Jezus, zal Hij ons door Zijn Geest leiden naar de Vader.

Ons geestelijk huis staat er niet voor onszelf, maar is er voor de mensen om ons heen. Het huis straalt licht uit naar de samenleving, is een getuigenis van Gods goedheid. Mijn verlangen is dat wij zo bekend staan, een plaats waar God aanbeden wordt, waar je groeit in het kennen van Hem, waar liefde en eenheid de cultuur is. Een geestelijk huis dat tot zegen is voor het dorp en de wijde omgeving. Bouw je mee?!

Vriendelijke groet Ds Ard-Jan Gijsbertsen

(10-1-24)